Navigace:  Obchod > Statistiky > INTRASTAT >

INTRASTAT 2022

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Od 1. ledna 2022 došlo ke změnám v hlášení Intrastat.

V souvislosti s přijetím Nařízení vlády č. 333/2021 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky, vyhlášeného ve Sbírce zákonů 13. září 2021, připravil ČSÚ přehled nejdůležitějších novinek, které zpravodajské jednotky v dalším roce čekají.

Nejvýznamnější změnou je možnost využít institut tzv. „Zjednodušeného hlášení“ v případě, že zpravodajská jednotka doveze nebo vyveze (během jednoho kalendářního roku) zboží v hodnotě mezi 12 a 20 miliony Kč a zároveň se nebude jednat o specifické druhy zboží. V takovém případě pro splnění povinnosti bude stačit podat pouze jeden formulář pro daný směr vykazování za daný kalendářní rok.

Mezi další změny patří například změny Číselníku kódů povahy transakce. K těmto změnám připravil ČSÚ praktický obousměrný převodník, který lze využít při zjišťování nových kódů i následné kontrole. Podle nových pravidel bude dále například nutné vykazovat i "Stoprocentní dobropisy", které se nyní v hlášení prakticky nevykazují.

 

Veškeré změny, ke kterým dochází od 1. 1. 2022, jsou uvedeny v Příručce Intrastatu V22, platné pro rok 2022.

 

 

Změna struktury výkazu.

DIČ - daňové identifikační nebo obdobné číslo, které bylo přiděleno pro účely DPH partnerskému subjektu v členském státě Evropské unie, kam bude zboží vyvezeno.

Dbejte tedy na to, abyste u všech kontaktů ve vaší databázi měli správně uvedené údaje - DIČ, Název a hlavně Kód státu podle Číselníku států Intrastat. V uvedeném číselníku si také zkontrolujte příslušnost jednotlivých států k EU.

Země původu vyváženého zboží

Dosud se uváděla pouze při dovozu. Nově tedy i u vývozu. Zkontrolujte si, zda na technické kartě zboží máte správně (v souladu s Číselníkem států intrastat) uvedenou zemi původu zboží.

Množství doplňkové MJ (formát čísla)

Množství zboží z dokladu. Jedná se o druhý ukazatel vedle vlastní hmotnosti zboží.

Změnu aplikuje systém sám. Množství menší než "1" se uvádí s přesností 0,001 (např.: 0,278). Množství větší nebo rovno "1" se uvádí zaokrouhlené na celé číslo, ale opět na 0,001 (např.: 4,000)

 

Celní správa doporučuje pro podání výkazů používat jejich aplikaci INSTAT DESK, která mimo jiné umožňuje data před samotným podáním zkontrolovat. Případně konvertovat pro podání přes INSTAT ONLINE.

 

pozor  S4S bude nabízet již POUZE jeden formát CSV souboru kompatibilní s aplikací INSTAT DESK.   Soubor CSV pro "slovenskou" verzi zůstává beze změny.

 

 

Stoprocentní dobropis

Na kartu Vystavené i Přijaté faktury přidán příznak 'Int.hlášení' (intrastat hlášení). Ve výchozím stavu je příznak vždy ZAPNUTÝ, čímž je zachována původní funkčnost a současně může uživatel rozhodnout, který doklad případě do výkazu intrastat zahrnout nechce, protože tam z nějakého důvodu nepatří.

Tímto opatřením tedy může rozhodovat například u dobropisů, zda má nebo nemá být zpracován do výkazu pro intrastat.

Při zpracování podkladů pro výkaz intrastat se berou v úvahu pouze doklady se zapnutým příznakem.